Gyermekkori látás - tények és tévhitek

OviABC2019.09.01

Ki ne hallott volna már a répa szemre gyakorolt jótékony hatásáról, vagy arról, hogy milyen veszélyes túl közelről tévézni. Rengeteg, a gyermekkori látásproblémákkal, látásjavítással kapcsolatban közszájon forgó jó tanács, de nem mindegyik helytálló. Ebben a cikkben 9-et veszünk górcső alá közülük.

1. Ha túl közel ülsz a TV-hez elromlik a szemednek!
Bár ezt azóta hangoztatják a szülők, amióta az otthonokban megjelent a TV, valójában semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá ezt az állítást. Sőt, mivel az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) állásfoglalása szerint a gyerek könnyebben fókuszálnak közelre, igazából kevésbé is megterhelő számukra, mint egy felnőtt számára.
Mindezektől függetlenül, ha a gyerekünk csak közelről szeret tévézni, akkor kifejezetten javasolt ellátogatni egy szemorvoshoz, mert ez rövidlátásra is utalhat.
 
2. Ha szándékosan kancsítasz, úgy marad a szemed!
Függetlenül attól, hogy milyen gyakran hangzik el, ez a figyelmeztetés bizony nem igaz. Ha azonban a gyerek akár egyik szeme is ilyen típusú rendellenességet mutat, mielőbb fel kell keresni egy szemorvost.
 
3. Ha a szülők gyengén látóak, a gyerekeik is azok lesznek.
Sajnos ez az esetek többségében valóban így van. Fontos megkülönböztetni azonban a már gyerekkorban megjelenő és a felnőttkorban kialakuló látásproblémát, mert az utóbbi esetében kisebb az öröklés valószínűsége.
 
4. Ha sok répát eszel, jobb lesz a látásod!
Habár a répa valóban sok A vitamint tartalmaz, ami tényleg hasznos a látás szempontjából, egyrészt az adott állapotot tartja normál szinten - vagyis javulni ettől nem fog a látásunk -, másrészt sok más ételben is nagy koncentrációban található A vitamin. Ilyen például a spárga, az őszibarack, a nektarin vagy a tej is.
 
5. Ha sokat számítógépezel, el fog romlani a szemed!
Az Amerikai Szemészeti Akadémia vizsgálatai ezt sem támasztják alá. Ugyanakkor igaz, hogy hosszú, megszakítás nélküli használat esetén a szem kiszáradását okozhatja - a monitort nézve ugyanis az átlagosnál kevesebbet pislogunk. Szemészeti szempontból nem baj tehát, ha a gyerek sokat számítógépezik, de kérjük meg, hogy 1-2 óránként tartson néhány perc szünetet.
 
6. Két kék szemű szülőnek nem lehet barna szemű gyereke.
Valóban ritka eset, ha kék szemű szülőknek barna szemű gyereke születik, de messze nem lehetetlen. Ugyanez a helyzet a barna szemű szülők esetében is, ahol szintén nem kizárt, hogy kék szemű lesz a gyerekük.
 
7. Csak a fiúk lehetnek színvakok.
Reprezentatív felmérések szerint a fiúk 8% lehet eltérő mértékben színvak, míg ez az érték átlagosan 1% körüli a lányok esetében.
 
8. A szem, már a születésünkkor teljesen kifejlett
Bár más testrészeinkhez képest talán a legkisebb mértékben változik a felnőtt korig, nem igaz, hogy egyáltalán nem növekszik. 
 
9. Ha túl sokat hordunk szemüveget, a szem megszokja és még rosszabb lesz a látásunk.
A látásproblémák sajnos alapvetően genetikai eredetűek így kialakulásuk szempontjából nincs jelentősége annak, hogy előbb vagy később kezdjük-, illetve milyen gyakran viseljük a szemüveget.