Gyakori Kérdések

Nézze meg milyen kérdéseket tettek fel más szülők

Melyik óvodát válasszam?

A törvény szerint a körzetes óvodába, az óvodakötelezett kor elérése után kötelező beíratni a gyereket, de jelenleg szabad ovi választás van, így akár, hely függvényében, más intézményben is megkezdheti a nevelést. Az, hogy melyik oviba menjen a gyermek az a szülő preferenciájától is függ, illetve nyilván érdemes odafigyelni a logisztikára is, hiszen egy ovis gyermek szülei többnyire már dolgoznak, így nem baj, ha az ovi nem totálisan az ellenkező irányban van a munkahelyhez képest.

Hány évesen menjen óvodába? Óvodakötelezettség

Törvény rendelkezik arról, hogy minden gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31-ig a harmadik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától, vagyis szeptember 1-től kezdődően napi négy órát óvodai nevelésben köteles részt venni. Az óvodai nevelés a gyermekek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magába foglaló játékos foglalkozások keretében folyik. Az óvodai nevelés a gyermek hároméves korában kezdődik, és addig az időpontig tart, ameddig a gyermek a tankötelezettség teljesítését meg nem kezdi.

 

Mit jelent az óvodakötelezettség a gyarkolatban?

Ha a gyermek például 2019.09.01-én töltötte be a 3. életévét (lett 3 éves), akkor a törvény őt 2020.09.01-től kötelezi óvodai nevelésre. Ha egy nappal korábban született volna, tehát 2019.08.31-én, akkor már 2019.09.01-én el kellett volna kezdeni az ovit. Az egyszerűség kedvéért úgy kell felfogni, hogy minden év augusztus 31-e a fordulópont. Ha a gyerek addig betölti a 3. életévét, akkor mennie kell szeptember 1-től oviba, azonban ha nem, akkor csak a következő évtől. Sokan úgy gondolják, hogy ha mondjuk január 3-án betöltötte a gyerek a 3-at, akkor őt azonnal még arra, vagy a következő félévre be kell íratni az oviba, de ez nincs így, hiszen a törvény világosan fogalmaz, hogy csak a következő évtől, azaz szeptember 1-től kell beiratni. Ebben az esetben a gyerek 3 év 9 hónaposan fogja kezdeni az ovit.

 

Természetesen, ez csak az ovikötelezettség, tehát ekkortól kötelező az óvodai nevelés. Ha a gyerek fejlettebb (nem csak a szülők szerint :)) akkor akár 3 éves kora előtt is be lehet adni. Nyilván minden oviban meg van határozva, hogy milyen feltételek teljesülése esetén vesznek fel gyereket. Legtöbbször ez a korának megfelelő tiszta kommunikáció és szobatisztaság. Na meg persze az oviban már nincs cumi sem :)

Hogyan tudok Ovit keresni az OVIABC adatbázisában?

Keresni a felső menüben található "Óvodakereső" linkre kattintva lehet. A megjelenő oldalon van lehetőség Név, Település vagy térkép szerint keresni, továbbá a Részletes keresés gombra kattintva tovább szűkíteni a találatok számát. Azt is megadhatjuk, hogy a rendszer csak fényképes ovikat listázzon. A számunkra szimpatikus intézményeket a kis szivecskékre kattintva elmenthetjük a kedvencek közé is (regisztráció szükséges), így később ezeket külön megtekinthetjük az oldal jobb felső sarkában található profil ikon melletti lefele nyílra, majd a Kedvencek linkre kattintva.